EcoLex Life na srečanju članov Zelenega omrežja
V petek, 18.10.2019, se je na idilični lokaciji kmetije Podpečan v Žalcu odvijalo strokovno in družabno srečanje članov Zelenega omrežja. Zeleno omrežje Slovenije združuje podjetja, lokalne skupnosti, izobraževalne institucije, inštitute, urade in druge pravne subjekte, ki se zavedajo pomena trajnostnega razvoja in družbene odgovornosti. Odpira pot za povezovanje in komuniciranje o okoljskih in trajnostnih projektih, rešitvah, inovacijah in dosežkih. Izpostavlja trajnostne in okoljske dosežke organizacij, njihove zelene izdelke in storitve ter odkriva njihove konkretne korake na poti k okoljsko in družbeno odgovornemu delovanju.
Strokovni poudarek tokratnega srečanja je bil prehod v trajnostno embalažo, zato je bila med drugim udeležencem predstavljena tudi LCA analiza embalažnih izdelkov. Z metodo LCA (angl. Life Cycle Assessment) se poskuša oceniti (ovrednotiti) vse vplive na okolje, ki jih v svojem življenjskem ciklu izzove nek proizvod s ciljem, da bi ta proizvod okoljsko optimirali. Metoda LCA je trenutno tudi edina mednarodno standardizirana metoda za ocenjevanje vplivov izdelkov v njihovih življenjskih ciklih.
Na srečanju smo imeli priložnost predstaviti tudi projekt EcoLex Life in njegova štiri spletna orodja, ki podjetjem pomagajo slediti spremembam na področju varstva okolja, dostopati do čistopisov okoljskih predpisov in prepoznavati ter obvladovati okoljska tveganja, ki izhajajo iz njihovih poklicnih dejavnosti.
Dogodek smo izkoristili tudi za mreženje s projektom LIFE BioTHOP, katerega glavni cilj je v občinah Spodnje Savinjske doline zamenjati hmeljarsko polipropilensko vrvico z vrvico iz polimlečne kisline, ki je narejena iz naravnih materialov in se pri kompostiranju razgradi na vodo, Co2 in biomaso. S tem bi hmeljevino spremenili v primarno surovino za izdelavo komposta ter različnih biorazgradljivih izdelkov (sadilni lončki, pakirni zabojčki itd.), kar bi pomenilo bistveno zmanjšanje količine agro-odpadkov in povečanje prihodkov hmeljarjev (prodaja odpadne hmeljevine kot vir primarnih surovin).